Ciasto z malinami i śmietankowym musem. Biszkoptowy, maślany spód połączony z obłędnie kremowym i puszystym musem śmietankowym przełamanym kwaskowymi, świeżymi malinami. Jest lekko, słodko i pysznie.
Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 45 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 13 hrs 30 mins
Składniki / Ingredients:
Na ciasto
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 75 g zimnego masła plus 1 łyzka do posmarowania tortownicy
Na ptasie mleczko
- 6 białek
- 5 listków żelatyny
- 6 łyżek cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki 36%
dodatkowo
- 500 g świeżych malin
Sposób wykonania / Instructions:
Na ciasto
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
- Dno formy posmarować delikatnie masłem. Do formy wylać ciasto. Na wierzchu wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła. Wstawić do piekarnika
Na ptasie mleczko
- Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypywac po łyżce cukier cały czas ubijając, a następnie wlać powoli rozpuszczoną żelatynę. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę. Połączyć obie masy i delikatnie wymieszać. Do masy dodać maliny i delikatnie razem połączyć.Masę wylać na wystudzone ciasto i wstawić do lodówki, do stężenia



