Ciasta

Ciasto z mascarpone i gruszkami

Przepis znaleziony na blogu kulinarnym. Pierwszy raz robiłam z dodatkiem serka mascarpone. Prezentuje się ładnie, ale dla mnie trochę za suche. Z kawa jak znalazł, ale bez kawy trochę staje w gardle 😉 No ale co kto lubi. Może za długo w piekarniku siedział. Następnym razem spróbuje z krótszym czasem pieczenia.

Ponieważ lubię takie proste ciasta pewnie następnym razem wypróbuję przepis od Magdy. Ona tu ma fajny przepis na proste ciasto z jabłkami.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 50 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Składniki:

  • 4 duże (dojrzałe gruszki)
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 250 gr serka mascarpone
  • 2,5 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 garśc pokruszonych pistacji

Sposób wykonania / Instructions:

  • Przesiany przez sitko cukier puder wsypać do miski. Dodac mleko i za pomocą łyzki dokładnie utrzeć do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  • Gruszki obrać.Przekroić na pół, usunać gniazda nasienne. Wypukłą część ponacinać.
  • W misie miksera ubić jajka z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej piany, która prawie 3-krotnie zwiększy swoją objętość. Partiami dodawać mascarpone, cały czas ubijając. Powoli wlewać olej, ubijając.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Powstanie w miarę gęste ciasto.
  • Do formy o średnicy 23 cm przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć połówki gruszek. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem polać lukrem i posypac pokruszonymi pistacjami.