Bez kategorii

Ciasto z musem jabłkowym i bezową pianką

Ciasto z musem jabłkowym i bezową pianką. Jedno z przyjemniejszych ciast jakie ostatnio jadłam. Maślane ciasto nasączone sokiem jabłkowym, do tego mus jabłkowy i obłędna bezowa pianka w smaku przypominająca trochę ptasie mleczko. Wszystko razem tworzy bardzo smaczne połączenie.

Tortownica o obwodzie 24 cm
Ważna uwaga: Ponieważ ciasto wychodzi wysokie, dobrze owinąc tortownicę dodatkowo folia aluminiową , żeby podnieśc brzeg żeby zmieścił sie mus jabłkowy i bezowa pianka

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 75 g zimnego masła plus 1 łyzka do posmarowania tortownicy

Na nasączenie

  • 1/2 szkl soku jabłkowego

Na jabłkowe puree

  • 2 kg jabłek
  • cukier opcjonalnie

Na mus jabłkowy

  • 1200 ml jabłkowego puree
  • 3/4 szkl gorącej wody
  • 2 galaretki cytrynowe

Na piankę

  • 6 surowych białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 krople aromatu śmietankowego
  • 5 listków żelatyny

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Dno formy posmarować delikatnie masłem. Do formy wylać ciasto. Na wierzch wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła.
  • Piec przez 40 minut- 1 godzinę do suchego patyczka.
  • Wystudzone ciasto nasączyć sokiem jabłkowym

Na jabłkowe puree

  • Jabłka umyć, obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na mniejsze części i umieścić w garnku. Dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Następnie gotować na zmniejszonej mocy 20-30 minut, aż zaczną się rozpadać. Pod koniec zblendować. Do ciasta wykorzystać 1200 ml

Na mus jabłkowy

  • W gorącej wodzie rozpuścić galaretki. Dobrze połączyć i wymieszać z jabłkowym puree. Wylać na ciasto.

Na piankę

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Białka umieścić w wysokiej, szklanej misce. Białka ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększając. Białka ubijajać nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
  • Zacząć dodawać cukier. Po każdej łyżce miksować na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Po dodaniu całego cukru, wlać sok z cytryny. Zmiksować do połączenia. Masa powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca
  • Do bezowej pianki wlać lekko przestudzoną żelatynę. Chwilę zmiksować masę na minimalnych obrotach. Wylać na jabłkowy mus i wstawić do stężenia do lodówki