Ciasta Uncategorized

Ciasto z musem mango i glazurą z mango

Szaleństwo z mango w roli głównej. Bardzo delikatny mus w połączeniu z ciastem, w którym również wykorzystane było puree z mango. Przyjemna propozycja dla maniaków tego pysznego owocu.

Spód ciasta:

Składniki:
170 g masła
140 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
420 g puree z mango (gotowej pulpy z puszki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Tortownicę o wymiarach 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną.
W misce utrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, puree z mango, wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Przełożyć na przygotowanej formy i wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, do wypieczenia i tzw.. suchego patyczka. Wyjąć, przez chwilę wystudzić w formie a następie wyjąć na metalową kratkę i wystudzić do temperatury pokojowej.

Mus z mango:
750 g pulpy/puree  z mango
500 gram serka mascarpone
2 łyżki soku z cytryny
11 listków żelatyny
1 łyżka cukru pudru
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
Puree z mango przelać do garnuszka. Dodać sok z cytryny, podgrzewać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Żelatynę dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Do serka mascarpone dodawać puree z mango z żelatyną , w trzech turach. Zmiksować.
W tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć wcześniej upieczone ciasto. Na wierzch i po bokach biszkoptu wyłożyć mus z mango, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Składniki na glazurę z mango:
130 g pulpy/puree z mango
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 1,5 listka żelatyny
Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia (około 3 łyżek), odstawić do napęcznienia na 10 minut.
Pulpę z mango podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić do temperatury pokojowej. Przelać na stężony mus z mango, równo rozprowadzić i wstawić znowu do lodówki do stężenia glazury.

 

233640011_0_640x640

 

 

 

P1010305.JPG

 

P1010317.JPG