Ciasta

Ciasto z musem porzeczkowym

Ciasto z musem porzeczkowym. Tu, gdzie mieszkam  ( Anglia ) tak rzadko widuję w sklepie czarne porzeczki, że jak już się pojawia to trzeba natychmiast  skorzystać z właściwego momentu, żeby cos smacznego z nich zrobić. Mamy upalne lato w tym roku, a na takie upalne dni pasują  desery musowe o smaku owocowym. Pyszny mus z czarnej porzeczki to idealna propozycja na lato. Mus choc słodki jest tez lekko kwaskowy, Skorzystajcie z przepisu, jeśli macie dostęp do czarnej porzeczki.

 

Spód :

⦁ 90 g orzechów laskowych,
⦁ 65 g cukru,
⦁ 25 ml wody,
⦁ 100 g czekolady deserowej,
⦁ 50 g ryżu preparowanego,
Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Po wyjęciu wysypać na ściereczkę i obetrzeć ze skórki.
Ugotować gęsty syrop z wody i cukru, wsypać do niego orzechy. Gotować cały czas mieszając, aż orzechy uzyskają lekko brązowy kolor,
Odstawić do ostygnięcia.
Orzechy zmiksować. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Wymieszać czekoladę z masą orzechową a następnie z ryżem.
Dno formy o średnicy ok 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do formy, równomiernie rozłożyć na dnie i lekko ubić.
Wstawić do lodówki do stężenia

Na masę porzeczkową

⦁ 900 ml puree z czarnej porzeczki
⦁ 600 ml śmietany 36 %
⦁ 15 listków żelatyny
⦁ cukier opcjonalnie ( ja zawsze słodzę i sprawdzam czy ma odpowiednia dla mnie słodkość )

Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.

Ciepłą żelatynę dodać do podgrzanego puree z czarnej porzeczki , dokładnie wymieszać, wystudzić (ale nie można dopuścić do stężenia).
W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier, ubić. Do porzeczkowego puree dodać kilka łyżek kremówki, do rozluźnienia jego struktury. Dodać pozostałą bitą śmietanę i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu porzeczkowego wyląc na schłodzony spód. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udekorować według uznania.

 

 

źródło inspiracji

 

http://www.krolestwogarow.pl/2016/07/ciasto-porzeczkowe-deser-z-czarnej.html?m=1