Bez kategorii

Ciasto z musem śliwkowym i puszystą pianką

Ciasto z musem śliwkowym i puszystą pianką. Jedne z lepszych ciast a może bardziej deserów jakie ostatnio jadłam. Puszysty, lekki spoód nasączony sokiem z pomarańczy na to kwaskowy mus z pieczonych śliwek wymieszanych ze śmietana i obłednie puszysta pianka a’la ptasie mleczko. Niebo w gębie

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 45 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 13 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 75 g zimnego masła plus 1 łyzka do posmarowania tortownicy

Nasączenie

  • sok z 2 pomarańczy

Na mus śliwkowy

  • 800 g śliwek węgierek (świeżych lub mrożonych, waga z pestkami)
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy małej pomarańczy
  • 150 g cukru (lub mniej, w zależności od słodkości śliwek)
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
  • 11 listków żelatyny

Na piankę

  • 6 białek
  • 1 szkl drobnego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 listków żelatyny

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Dno formy posmarować delikatnie masłem. Do formy wylać ciasto. Na ciasto wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła
  • Piec przez 40 minut lub do suchego patyczka
  • Wystudzone ciasto nasączyc sokiem

Na mus śliwkowy

  • Śliwki przepołowić, odpestkować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciami ku górze. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut, do miękkości. Jeszcze gorące śliwki zmiksować razem z sokiem z pieczenia, w blenderze do otrzymania śliwkowego puree. Dodać cukier i zmiksować. Wymieszać z sokiem z pomarańczy, odstawić.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do ciepłego, śliwkowego puree dodać żelatynę. Wymieszać
  • W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree ze śliwek. Delikatne lecz dokładnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. Warstwę musu śliwkowego wylać na wystudzone ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin

Na piankę

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Białka umieścić w wysokiej, szklanej misce. Białka ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększając. Białka ubijajać nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
  • Zacząć dodawać cukier. Po każdej łyżce miksować na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Po dodaniu całego cukru, wlać sok z cytryny. Zmiksować do połączenia. Masa powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca
  • Do bezowej pianki wlać lekko przestudzoną żelatynę. Chwilę zmiksować masę na minimalnych obrotach. Wylać na śliwkowy mus i wstawić do stężenia do lodówki