Ciasta Ciasta z owocami Uncategorized

Ciasto z musem z białej czekolady i kiwi

 

W oryginalnym przepisie zaczerpniętym ze strony Moje Wypieki zamiast kiwi wykorzystane są truskawki . Ja stwierdziłam , że mam ochotę na zielony akcent dlatego mój wybór padł na kiwi . Choć przyznam , że na pewno jeszcze w przyszłości wypróbuję też z truskawkami . Słodycz ciasta świetnie przełamuje kwaskowatość zielonego owocu . Ciasto ładnie się prezentuje i jest idealne na upały

Składniki na ciasto:

  •  100 g gorzkiej czekolady, roztopionej i przestudzonej
  • 3 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 100 g masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej masło i cukier . Do masz maślanej dodać  roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.

Przesianą mąkę połączyć  z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

Ciasto wzlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Mus z białej czekolady:

  • 300 g białej czekolady
  • 180 ml mleka
  • 220 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2,5 listka żelatyny

 

Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (można też podgrzać w kuchence mikrofalowej). Nie gotować. Zdjąć z palnika.

Mleko podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika.  Do cieplego mleka dodać  połamaną w kostki białą czekoladę, odstawić . Wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego; w razie konieczności przetrzeć przez sitko, by nie było grudek. Dodać ciepłą żelatynę i wymieszać, do jej całkowitego rozprowadzenia. Odstawić, studzić do momentu, kiedy masa będzie zaczynała tężeć

Śmietanę kremówkę umieścić w naczyniu i ubić do sztywności. Dodawać ją stopniowo, w kilku porcjach, do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.

Mus czekoladowy przelać na wystudzone ciasto czekoladowe, wyrównać, schłodzić do całkowitego stężenia.

Warstwa kiwi :

  • 900 g  kiwi
  • 1  i 1/2 galaretki z kiwi może  teź być agrestowa  w proszku (na 500 ml wody)

 

Kiwi obrać ze skórki .Pokroić na kawałki i zmiksować blenderem na puree. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia się w puree z kiwi . Całkowicie wystudzić. Wystudzone kiwi z galaretką przelać na stężały mus z białej czekolady i odstawić na całą noc do lodówki.

Przed podaniem ozdobić  owocami kiwi

 

Kiwi 3 (2)

Kiwi 5

Kiwi 8 (2).jpg

P7169235.JPG