Ciasta Ciasta bez pieczenia Ciasta z owocami Uncategorized

Ciasto z prażonymi jabłkami i musem jabłkowym.

 

Do zrobienia tego deseru trzeba kilka dni wcześniej zrobić jabłkowy krem ( apple curd). Przepis znajdziecie tutaj . Jabłkowy krem ( Apple curd )

Jakiś czas temu robiłam jabłkowy krem ( apple curd) Pisałam wtedy, że krem można swobodnie wyjadać łyżeczką, ale można tez wykorzystać jako bazę do musu jabłkowego . Lubię wszelkie desery o musowej konsystencji . Tutaj wykorzystałam prażone jabłka z cynamonem i jabłkowy mus. Wszystko na spodzie z czekoladowych herbatników połączonych z odrobiną masła. Jest bardzo jabłkowo. Mus jest obłędnie kremowy, lekko słodki z wyczuwalnym posmakiem jabłek. Jeśli lubicie jabłka to propozycja dla Was.  

Spód
⦁ 200 gram czekoladowych herbatników
⦁ 50 gram masła
Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno przygotowanej tortownicy o średnicy ok 18 cm, mocno uklepać i wstawić do lodówki.
Masa jabłkowa

⦁ jabłka zasmażane 870 ml
⦁ 1 1/2 galaretki cytrynowej

W rondelku podgrzać zasmażane jabłka, dolać odrobine wody. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę cytrynową. Dokładnie wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Odstawić do lodówki do ścięcia jabłek.
Na jabłkowy mus
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej
⦁ jabłkowy krem ( apple curd ) 800 ml
⦁ serek homogenizowany jabłkowy 1000 ml
⦁ 14 listków żelatyny
Schłodzone jabłka na spodzie herbatnikowym wyjąć z 18 cm tortownicy i włożyć to tortownicy o ok 26 cm średnicy.

W misie umieścić serek homogenizowany jabłkowy. Międzyczasie w kąpieli wodnej można podgrzać jabłkowy krem ( curd) żeby można potem było wymieszać go z żelatyną.

Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do podgrzanego apple curd dodać ciepłej żelatyny. Wymieszać i zmiksować z homogenizowanym serkiem jabłkowym. ( Może być też jabłkowy jogurt). Masę wylać na prażone jabłka z galaretką. Wstawić do lodówki, do stężenia.

P1012816.JPG

P1012840.JPG