Ciasta Ciasta bez pieczenia Ciasta z owocami

Ciasto z rabarbarowym musem

Rzadko w swoich wypiekach korzystam z rabarbaru. W sumie za rzadko i najwyższy czas to zmienić. Dlatego czas na Ciasto z rabarbarowym musem.Tu rabarbar na herbatnikach. Jedna warstwa w formie rabarbarowej galaretki i druga pod postacią musu. Lubię ten przyjemny, kwaskowy posmak, który powoduje, że ciasto nie jest za słodkie. Deser przyjemny na upalne dni. 

W pierwszej kolejności zrobić rabarbarowy curd ( może być dzień wcześniej )

Na rabarbarowy curd

⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram drobnego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 2 cytryny
⦁ rabarbar w puszce- 2 sztuki ( 540 gram jedna sztuka )
Rabarbar odcedzić z soku na sitku. Zblendować na gładką masę.
Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać rabarbarowe puree.
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno- rabarbarową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

Na ciasteczkowy spód:
⦁ 160 gram herbatników oreo
⦁ 40 gram roztopionego masła
Ciastka i masło umieścić w blenderze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie macie blendera ciastka umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć je wałkiem . Pod koniec połączyć z roztopionym masłem .
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.
Na rabarbarową galaretkę:
⦁ rabarbar w puszce- 2 sztuki ( 540 gram jedna sztuka )
⦁ 3 galaretki agrestowe

Rabarbar zagotować z sokiem w garnku i rozpuścić w nim 3 galaretki. Wylać na ciasteczkowy spód.

 

Na rabarbarowy mus
⦁ 1000 ml rabarbarowego curdu
⦁ 10 listków żelatyny

Rabarbarowy curd powinien być w temperaturze pokojowej. W razie konieczności przełożyć do szklanej miski. W garnku zagotować wodę i ustawić miskę na garnku, żeby zagrzać krem.
Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać ogrzany krem rabarbarowy. Dobrze wymieszać. Całość wylać na ostudzoną galaretkę i wstawić do lodówki do stężenia.