Ciasta

Ciasto z syropem amaretto

Ciasto z syropem amaretto.  Ciasto to powstało inspirowane tym przepisem : Ciasto limoncello. Tam do nasączenia ciasta wykorzystałam pyszny likier cytrynowy limoncello. Wtedy sobie pomyślałam, że mogę zrobić podobne ciasto ale z innym likierem. Ponieważ jestem wielką fanką migdałów padło na likier amaretto.  Mamy więc pyszne ciasto nasączone dużą ilością migdałowego syropu z alkoholową nutą. Ciasto jest bardzo wilgotne, migdałowe i bardzo aromatyczne. przy okazji jest banalnie prose do zrobienia. Same zalety. 

 

⦁ 75g pokruszonych migdałów
⦁ 225 gram mąki pszennej
⦁ 7 gram suchych drożdży
⦁ 1/2 łyżeczki soli
⦁ 4 jaja
⦁ 4 łyżki mleka
⦁ 1 łyżka miodu
⦁ 115 g miękkiego masła

⦁ 1/2 szklanki Amaretto
⦁ 200 ml wody
⦁ 200 gram cukru

W garnku umieścić migdały z pięcioma łyżkami amaretto. Nastawić na małym ogniu i zagotować. Ściągnąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Przesianą mąkę umieścić w dużej misce, dodać drożdże i sól. Ubić lekko jajka z mlekiem i miodem. Do mąki dodać jajeczna miksturę i miękkie masło. Wymieszać mikserem do połączenia składników. Odcedzić migdały a płyn zostawić. Dodać migdały do ciasta.
Foremkę wypełnić ciastem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Nagrzać piekarnik do 190°C. Piec około 40 min, lub do suchego patyczka.
Międzyczasie zrobić syrop. W garnuszku umieścić cukier, zimna wodę. Podgrzewać powoli do rozpuszczenia cukru. Dodać płyn pozostały z gotowania migdałów i amaretto. Gotować przez kilka sekund i odstawić do ostygnięcia.
Upieczone ciasto umieścić w głębokim talerzu i obficie polać syropem. Można dla lepszego efektu ponakłuwać ciasto, żeby syrop wsiąknął do środka. Po kilkunastu minutach odwrócić ciasto do góry nogami i powtórzyć czynność. Ciasto może być zanurzone w syropie. Ważne żeby wchłonęło jak najwięcej syropu. Ma być bardzo wilgotne i z posmakiem likieru amaretto.