Ciasta

Ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką

Ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką. Rewelacyjne ciasto z kwaskowymi węgierkami, wykończone migdałowa, chrupką kruszonką. Szybkie do zrobienia. Proste, więc każdy powinien sobie poradzić z jego upieczeniem. Idealne ze szklanką mleka lub kubkiem gorącej kawy. Ja dodatkowo zrobiłam polewę migdałową z tego przepisu http://spicethingsup.pl/ciasto-z-gruszkami-i-polewa-migdalowa/

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kruszonkę

  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g migdałów rozdrobnionych tłuczkiem
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 g masła roztopionego

Na ciasto

  • 3 jajka
  • 250 gramów cukru
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej w zastępstwie można użyć budyniu
  • 500 gr śliwek węgierek przekrojonych na pół, usunięta pestka

Sposób wykonania / Instructions:

Na kruszonkę

  • W miseczce umieścić mąkę, orzechy, cukier i sól. Wlać rozpuszczone masło. Mokrą masę połączyć z sypkimi składnikami do powstania kruszonki

Na ciasto

  • W misce na puszysta masę ubić całe jajka z cukrem. Dodać śmietanę i olej. Ubijać mikserem aż składniki się połączą. Na kilka razy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  • Śliwki wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki i lekko wcisnąć w ciasto. Posypać migdałową kruszonką.Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.