Drugie dania

Dorsz z buraczkami i frytkami z batatów

Dorsz z buraczkami i frytkami z batatów. Propozycja na smaczne i kolorowe danie. Dorsz pieczony w piekarniku, buraczki z majonezem i koperkiem plus chrupiace frytki ze słodkich ziemniaków.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na buraki

  • 4 ugotowane lub upieczone buraki
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 garść poszatkowanego koperku
  • sól
  • pieprz

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Frytki z batatów

  • 3 słodkie ziemniaki w skórce pokrojone na frytki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • do smaku : słodka papryka, mielony kmin rzymski, kurkuma

Sposób wykonania / Instructions:

Na buraki

  • Buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać majonez, czosnek i koperek. Doprawić solą i pieprzem

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut
  • Rybę podawać z sosem pietruszkowym i ziemniakami

Frytki z batatów

  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni Bataty przyprawić solą, pieprzem. Doprawic do smaku papryką, kminem i kurkumą. Skropic oliwą
  • Ułozyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości przez około 20 minut. Sprawdzać widelcem, żeby nie były za miękkie.