Kotlety rybne z suszonymi pomidorami. Już nie raz pisałam, że ja żeby zjeść rybę, muszę ją zrobic w takiej formie, żeby mnie nie gryzła w zęby. Ryba podana w formie kotletów z dodatkiem suszonych pomidorów i pietruszki jest nawet dla mnie na tyle smaczna, że będę jeszcze z tego przepisu nie raz korzystać. U mnie kotlety rybne podawane z burakami i puree ze słodkich ziemniaków.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Składniki / Ingredients:
- 800 g filetów z dorsza
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odsączona
- 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób wykonania / Instructions:
- Pokroić rybę na mniejsze kawałki. W blenderze umieścić bułkę oraz suszone pomidory i pietruszkę. Zmiksować na gładką masę. Dorzucić rybę i miksować tylko chwilę, żeby ryba połączyła się z masą. Doprawić solą i pieprzem. Uformować kotlety. Moczyć w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na umiarkowanym ogniu do zrumienienia. Podawać z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z puree z batatów i buraczkami



https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kotlety-rybne-z-lososia