Drugie dania

Dorsz w sosie kawowo musztardowym

Dorsz w sosie kawowo musztardowym. Niezłe zaskoczenie, co? Rybę w sosie musztardowym już jadłam. Jadłam też kiedyś mięso w sosie z dodatkiem kawy. Połączenie musztardy i kawy plus ryba to dla mnie nowość, ale ciekawa i smaczna. Przepis ten podpatrzyłam u znajomego, który nie boi się eksperymentować. Zajrzyjcie do niego na blog

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 35 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 4 filety z dorsza
  • 200 g pieczarek kasztanowych pokrojonych w plastry
  • 1 por pokrojony w plastry
  • 5 ząbków czosnku przecisnietego przez praskę
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 30 ml mleka
  • 3 łyżki gruboziarnistej musztrady
  • 1 espresso
  • Sól
  • olej rzepakowy
  • Świeża pietruszka

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na patelni z rozgrzanym olejem umieścić pora. Podsmażyć przez chwilę, nastepnie dodać pieczarki. Wszystko razem dusić około 10 min. Po tym czasie dorzucić czosnek i dusić wszystko razem kolejne kilka minut.
  • W małej miseczce wymieszać śmietanę, mleko, esspresso i musztardę. Powstała miksturę wlać na patelnię z pieczarkami i porem. Wymieszać do połączenia składników i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogień i dodać rybę. Dusić razem pod przykryciem przez około 20 minut, aż do zgęstnienia sosu.