Drugie dania

Dorsz w sosie mango

Dorsz w sosie mango. Prawdę powiedziawszy trochę się bałam co z tego eksperymentu wyjdzie, ale zupełnie niepotrzebnie. Sos mango z dodatkiem imbiru oraz sosu rybnego fajnie współgra z dorszem owiniętym w szynkę parmeńską. Całość podawana z plastrami dyni piżmowej.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Sos mango

  • 1 mango
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka sosu rybnego

Na dorsza

  • 2 filety dorsza po ok. 150 g
  • 2 – 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

Sos mango

  • Zmiksować miąższ mango z octem, sokiem z limonki, brązowym cukrem, imbirem, oliwą i sosem rybnym. Wlać do rondla bezpośrednio przez sitko pozostawiając nieprzetarte resztki na sitku .Otrzymany mus gotować przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje, następnie jeszcze raz zmiksować na gładki sos, najlepiej ręcznym blenderem.

Na dorsza

  • Filety dorsza oprószyć solą i pieprzem. Na desce rozłożyć plasterki szynki parmeńskiej, na środku każdego plasterka ułożyć dorsza i obwinąć go szynką.
  • Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min
  • Podawać z plastrami dyni pieczonej w piekarniki i szparagami.

 

P1014510.JPG

P1014515.JPG