Dorsz w sosie pomarańczowym. Często jadam rybę skropioną sokiem z cytryny, więc pomyślałam, że sos pomarańczowy będzie dobrym dodatkiem do dorsza. Nie pomyliłam się. Sos jest lekko kwaskowy, ale też delikatnie słodkawy i ostry, dzięki dodatkowi ostrej papryki. Dodatek przypraw i sosu rybnego świetnie razem współgra. U mnie dorsz podany z aromatyczną sałatka z buraków i czerwonym kuskusem.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Składniki / Ingredients:
Na sos pomarańczowy
- 3/4 szklanki puree ze zblendowanych pomarańczy
- 5 łyżek marmolady pomarańczowej
- 2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki czerwonej (ostrej papryki w proszku)
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- 3 łyżki masła
- sos rybny opcjonalnie
Na dorsza
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Na sałatkę
- 1 upieczony lub ugotowany burak
- 1/4 pora (zielona część)
- 2 śliwki węgierki
- 1/4 łodygi rabarbaru
- 1/4 łodygi selera naciowego
- sól (świeżo zmielony pieprz)
- Wszystkie składniki pokrojone w kostkę
Dressing
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku przecisniety przez praskę
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Sposób wykonania / Instructions:
Na sos pomarańczowy
- W małym garnuszku zagotować składniki : puree pomarańczowe, marmoladę pomarańczową, kurkumę, ocet, paprykę, tymianek i imbir. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Zagotować , odstawić z ognia. Wlać sos rybny. Dodać masło i mieszając roztopić.
Na dorsza
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.
Dressing
- W niewielkim, ale głębokim naczyniu umieść musztardę, miód i ząbek czosnku. Miksować aż składniki się połączą, następnie stopniowo dolewać olej, nie przerywając mieszania.
Na sałatkę
- Burak, węgierki, rabarbar i seler naciowy, por pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem, połączyć z dressingiem.
- Dorsza podawać z sosem pomarańczowym i sałatką. U mnie dodatkowo kuskus gotowany w soku buraczanym.