Drugie dania

Dorsz w sosie pomarańczowym

Dorsz w sosie pomarańczowym. Często jadam rybę skropioną sokiem z cytryny, więc pomyślałam, że sos pomarańczowy będzie dobrym dodatkiem do dorsza. Nie pomyliłam się. Sos jest lekko kwaskowy, ale też delikatnie słodkawy i ostry, dzięki dodatkowi ostrej papryki. Dodatek przypraw i sosu rybnego świetnie razem współgra.  U mnie dorsz podany z aromatyczną sałatka z buraków i czerwonym kuskusem.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos pomarańczowy

  • 3/4 szklanki puree ze zblendowanych pomarańczy
  • 5 łyżek marmolady pomarańczowej
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej (ostrej papryki w proszku)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • 3 łyżki masła
  • sos rybny opcjonalnie

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Na sałatkę

  • 1 upieczony lub ugotowany burak
  • 1/4 pora (zielona część)
  • 2 śliwki węgierki
  • 1/4 łodygi rabarbaru
  • 1/4 łodygi selera naciowego
  • sól (świeżo zmielony pieprz)
  • Wszystkie składniki pokrojone w kostkę

Dressing

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku przecisniety przez praskę
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób wykonania / Instructions:

Na sos pomarańczowy

  • W małym garnuszku zagotować składniki : puree pomarańczowe, marmoladę pomarańczową, kurkumę, ocet, paprykę, tymianek i imbir. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Zagotować , odstawić z ognia. Wlać sos rybny. Dodać masło i mieszając roztopić.

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.

Dressing

  • W niewielkim, ale głębokim naczyniu umieść musztardę, miód i ząbek czosnku. Miksować aż składniki się połączą, następnie stopniowo dolewać olej, nie przerywając mieszania.

Na sałatkę

  • Burak, węgierki, rabarbar i seler naciowy, por pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem, połączyć z dressingiem.
  • Dorsza podawać z sosem pomarańczowym i sałatką. U mnie dodatkowo kuskus gotowany w soku buraczanym.