Drugie dania

Dorsz w sosie pietruszkowym

Dorsz w sosie pietruszkowym. Pyszny, kremowy sos z obłedną ilością świeżej pietruszki ze świeżą rybą z piekarnika, ziemniakami i sałatą . Zdrowo i smacznie

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos

  • 25 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 600 ml pełnotłustego mleka
  • sól (bialy mielony pieprz, gałka muszkatałowa)
  • pęczek pokrojonej drobno świeżej pietruszki

Na rybę

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Sposób wykonania / Instructions:

Na sos

  • Przygotowanie
  • Rozpuścić masło w rondelku. Dodać mąkę, mieszać,żeby sie nie przypaliło. Smażyc około 2 minut. Zdjąc z ognia i doać mleko. Mieszać do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałowa. Wstawic ponownie na ogień i doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogien, dodać pietruszke i na małym ogniu gotowac ok 8 minut.

Na rybę

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut
  • Rybę podawać z sosem pietruszkowym i ziemniakami