Drugie dania

Dorsz w pistacjowej kruszonce

Dorsz w pistacjowej kruszonce. Smaczna propozycja na podanie ryby. Delikatna ryba z chrupiącą posypką z pistacji, pora, pietruszki. Całość podana z kuskusem i brukselką.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na dorsza

  • 4 filety z dorsza
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • Pistacjowa kruszona
  • 7 łyżek zmielonych pistacji (pokruszonych pistacji ( nie na puder ))
  • 7 łyżek bułki tartej
  • 1/4 drobo posiekanego pora
  • 1 ząbek czosnku przeciśnietego przez praskę
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

  • Pistacje lekko uprażyć na patelni. Połączyć z bułka tartą, porem, czosnkiem, pietruszką i oliwą. Doprawić solą i pieprzem.
  • Opłukany i osuszony filet doprawić solą i pieprzem. Blaszkę wyłożona papierem do pieczenia wysmarowac olejem. Ułożyć skórą do dołu dorsza. Na wierzchu ułożyć pistacjową kruszonkę. Dobrze docisnąc do ryby. Piec przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C.
  • Podawać według uznania. Ja podałam z kuskusem i brukselkami.