Dorsz z sałatką z ciecierzycy. Bardzo lubię ciecierzycę. Tym razem w sałatce z papryką, suszonymi i świeżymi pomidorami oraz czarnymi oliwkami. Do tego obłędna ilość świeżej pietruszki. Wszystko z dodatkiem aromatycznych przypraw. Zdrowo, kolorowo i smacznie.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Składniki / Ingredients:
Na sałatkę
- 1 puszka ciecierzycy (400 ml odsączona z zalewy)
- sól
- pieprz
- kmin rzymski
- wędzona papryka
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka oliwy
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
- 6 dużych połówek pomidorów suszonych w oliwie lub oleju pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki drobno posiekany
- 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych w kostkę
- garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- 1 – 2 łyżki oliwy extra
- ½ łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka pasty tagine, może być w zastępstwie pesto z pomidorów
Na dorsza
- 2 filety z dorsza ze skórką, po ok 150 g
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania / Instructions:
Na sałatkę
- Na rozgrzany olej wrzucić ciecierzycę i wymieszać z przyprawami. Przesmażyć do zezłocenia. Wystudzić.
- Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Odstawić Na 10 min do przegryzienia
Na dorsza
- Rybę oprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, wrzucić masło i oliwę. Położyć filety skórką do dołu i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i położyć na ręcznikach papierowych.


