Drugie dania

Dorsz z sałatką z ciecierzycy

Dorsz z sałatką z ciecierzycy. Bardzo lubię ciecierzycę. Tym razem w sałatce z papryką, suszonymi i świeżymi pomidorami oraz czarnymi oliwkami. Do tego obłędna ilość świeżej pietruszki. Wszystko z dodatkiem aromatycznych przypraw. Zdrowo, kolorowo i smacznie.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sałatkę

  • 1 puszka ciecierzycy (400 ml odsączona z zalewy)
  • sól
  • pieprz
  • kmin rzymski
  • wędzona papryka
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 6 dużych połówek pomidorów suszonych w oliwie lub oleju pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki drobno posiekany
  • 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych w kostkę
  • garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 1 – 2 łyżki oliwy extra
  • ½ łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka pasty tagine, może być w zastępstwie pesto z pomidorów

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza ze skórką, po ok 150 g
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

Sposób wykonania / Instructions:

Na sałatkę

  • Na rozgrzany olej wrzucić ciecierzycę i wymieszać z przyprawami. Przesmażyć do zezłocenia. Wystudzić.
  • Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Odstawić Na 10 min do przegryzienia

Na dorsza

  • Rybę oprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, wrzucić masło i oliwę. Położyć filety skórką do dołu i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i położyć na ręcznikach papierowych.