Drugie dania

Dorsz z sosem curry

Dorsz z sosem curry. Taki obiad szybki w wykonaniu. Ryba smażona na patelni podana z pikantnym sosem curry. Całości dopełnia ryż i sałatka z awokado.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na curry

  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 300 ml bulionu
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 30 g czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sok z 1/4 limonki
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Na dorsza

  • 4 kawałki filetu z dorsza
  • sól
  • pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju

Sposób wykonania / Instructions:

Na curry

  • Na patelni podsmażyć posiekanego pora oraz czosnek
  • Kiedy por się zeszkli wlać bulion. Następnie dodać mleko kokosowe oraz pastę curry. Doprawić sosem sojowym, cukrem, sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.

Na dorsza

  • Na osobnej patelni rozpuścić masło z olejem. Dorsza doprawić solą, pieprzem i papryką. Smażyć po 4 minuty z każdej strony
  • Podawać z ryżem i sosem curry. U mnie dodatkowo sałatka z awokado, selera i ogórka