Drugie dania

Dorsz z sosem śliwkowym i śliwkową salsą

Dorsz z sosem śliwkowym i śliwkową salsą. Brzmi jak dziwne połączenie ? Nic bardziej mylnego. Ryba smakuje naprawdę wybornie z sosem śliwkowym z dodatkiem czerwonego wina. Sama byłam pozytywnie  zaskoczona smakiem. Całość dopełnia śliwkowa salsa. Może i brzmi zaskakująco ale najważniejsze, że jest smacznie.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos śliwkowy

  • 20 szt suszonych śliwek pokrojonych
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki chili pieprz cayenne
  • 2-3 krople sosu chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 125 ml czerwonego wina
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka masła klarowanego

Na śliwkową salsę

  • kilka śliwek węgierek pokrojonych w kostkę
  • kilka truskawek pokrojonych w kostkę
  • 1/2 mango pokrojonego w kostkę
  • 1 łodyga selera pokrojonego w kostkę
  • posiekana świeża pietruszka
  • świeży tymianek
  • figowy ocet balsamiczny do smaku
  • sól opcjonalnie
  • pieprz opcjonalnie
  • brązowy cukier opcjonalnie

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cytryna sok
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • imbir
  • 2 gałązki koperku

Dodatkowo

  • mini mozarele

Sposób wykonania / Instructions:

Na sos śliwkowy

  • Cebulę i śliwki włożyć do rondelka z dodatkiem klarowanego masła. Dusić do momentu rozgotowania się składników. W trakcie dolać czerwonego wina. Dodać czosnek. Doprawić sos pozostałymi podanymi składnikami. Sos zblendować do połączenia składników

Na śliwkową salsę

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce. Doprawić solą, pieprzem, brązowym cukrem. Polać octem balsamicznym.

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić imbirem. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę, na wierzchu położyć gałązki koperku i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.