Ryba czerniak z kolorową sałatką. Ryba pieczona w piekarniku podana z sałatką ze szparagów, karczochów, gruszki, fig, ziaren granatu z chrupiącymi orzechami pekan. Sałatka polana inetensywnym sosem z niebieskiego sera.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Składniki / Ingredients:
Na sałatkę
- Mix sałat
- 1 pęczek ugotowanych szparagów
- 1 gruszka umyta (pokrojona w plastry)
- 300 gram karczochów z puszki podsmazonych na maśle
- 50 gram sera plesniowego pokruszonego
- świeża pietruszka dorbno pokrojona
- 4 figi pokrojone w plasterki
- garść orzechów pekan
- ziarno granatu
- sól
- pieprz
- gałka muszkatalowa
Na sos z sera pleśniowego
- 100 gram sera plesniowego
- 50 ml śmietanki 30 %
- pieprz
Na rybę
- 2 filety z ryby czerniak
- 4 ząbki czosnku przeciśnietego przez praskę
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Sposób wykonania / Instructions:
Na sałatkę
- Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszac
Na sos z sera pleśniowego
- W małym rondelku rozpuścić śmietankę i połowę sera, uważając żeby nie przypalić. Odstawić do ostygnięcia. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Dodać bób, pokrojone na połówki figi, awokado pokrojone na ćwiartki i oliwki. Wymieszać z pokruszonym serem pleśniowym. Podawać ze smażonymi na maśle krewetkami. Sałatę polać sosem serowym. Doprawić pieprzem
Na rybę
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.


