Drugie dania Dania rybne

Ryba czerniak z kolorową sałatką

Ryba czerniak z kolorową sałatką. Ryba pieczona w piekarniku podana z sałatką ze szparagów, karczochów, gruszki, fig, ziaren granatu z chrupiącymi orzechami pekan. Sałatka polana inetensywnym sosem z niebieskiego sera.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sałatkę

  • Mix sałat
  • 1 pęczek ugotowanych szparagów
  • 1 gruszka umyta (pokrojona w plastry)
  • 300 gram karczochów z puszki podsmazonych na maśle
  • 50 gram sera plesniowego pokruszonego
  • świeża pietruszka dorbno pokrojona
  • 4 figi pokrojone w plasterki
  • garść orzechów pekan
  • ziarno granatu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatalowa

Na sos z sera pleśniowego

  • 100 gram sera plesniowego
  • 50 ml śmietanki 30 %
  • pieprz

Na rybę

  • 2 filety z ryby czerniak
  • 4 ząbki czosnku przeciśnietego przez praskę
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Sposób wykonania / Instructions:

Na sałatkę

  • Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszac

Na sos z sera pleśniowego

  • W małym rondelku rozpuścić śmietankę i połowę sera, uważając żeby nie przypalić. Odstawić do ostygnięcia. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Dodać bób, pokrojone na połówki figi, awokado pokrojone na ćwiartki i oliwki. Wymieszać z pokruszonym serem pleśniowym. Podawać ze smażonymi na maśle krewetkami. Sałatę polać sosem serowym. Doprawić pieprzem

Na rybę

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.