Drugie dania Zupy

Zupa fasolowo cukiniowa z czosnkiem

Zupa fasolowo cukiniowa z czosnkiem. Intensywnie pachnąca czosnkiem zupa , w której króluje fasolka szparagowa i cukinią. Podawana z piersią z kury, serem feta, ugotowaną fasolką szparagową i pokruszonymi pistacjami. 

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 40 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na zupę

  • Por 1 szt.
  • Czosnek 4 ząbki
  • Fasolka szparagowa 350 g
  • Cukinia 2 szt. 500 g
  • Ziemniaki 600 g
  • Śmietana 18 proc. 100 g
  • Olej 2 łyżki
  • bulion 2 litry
  • Natka 1 łyżeczka posiekanej
  • Sól i Pieprz

Dodatkowo

  • garść ugotowanej zielonej fasoli szparagowej
  • garść ugotowanego brokuła
  • pokruszone pistacje
  • ser feta do posypania

Na pierś z kurczaka :

  • 2 sztuki piersi z kurczaka
  • Sól i pieprz
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

Sposób wykonania / Instructions:

Na pierś z kurczaka :

  • Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
  • Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę

Na zupę

  • Pora i czosnek pokroic w plasterki. Cukinie pokroic na grube, obrane ziemniaki w kostkę.
  • W garnku rozgrzać łyżkę oleju, udusic na niej pora, dodac czosnek i ziemniaki, smażyc razem przez 5 minut mieszając od czasu do czasu, dodać cukinię, smaż jeszcze kilka minut i dodac bulion.
  • Gotować przez 15 minut, wrzucić fasolkę, gotować do miękkości. Umieścic blenerze i dodać śmietanę i zmiksować.
  • Podawać z ugotowaną fasolą szparagową, brokułem, pokruszonymi pistacjami i fetą