Drugie dania

Kuskus z polędwica wieprzową i gruszką

Kuskus z polędwica wieprzową i gruszką.  Kuskus z dodatkiem jabłka i gruszki oraz białego wina, wykończone prażonymi płatkami migdałów. Do tego gruszka nadziewana serem pleśniowym. Wszystko to w towarzystwie polędwicy wieprzowej. 

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kuskus

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki dużego kuskusu
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 gruszki
  • przyprawy: sól (pieprz, szczypta kurkumy)
  • ok.400 ml bulionu jarzynowego
  • garść prażonych migdałów
  • masło (oliwa)

Na gruszkę z serem pleśniowym

  • 1 gruszka
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • kilka kropel soku z cytryny
  • ser pleśniowy opcjonalnie

Na polędwicę wieprzową

  • 500 g polędwica wieprzowa
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • rozmaryn
  • tymianek
  • majeranek
  • kmin rzymski mielony
  • prażone migdały opcjonalnie do obtoczenia polędwicy

Sposób wykonania / Instructions:

Na kuskus

  • Na głębokiej patelni na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dorzucić pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę. Chwile smażyć z cebulą. Następnie dodać surowy kuskus. Smażyć, mieszając drewnianą łyżką przez ok. 1 – 2 minuty. Wlać wino i odparować. Wlać sok jabłkowy. Dodać kurkumę.
  • Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu. Następnie wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż kuskus będzie ugotowany ( ok. 20-30 minut). Doprawić solą i pieprzem.
  • Wymieszać i odstawić z ognia Wyłożyć na talerze. Posypać prażonymi płatkami migdałów. .

Na gruszkę z serem pleśniowym

  • Gruszkę umyć i przekroić. Usunąć gniazdo nasienne. Roztopić masło na patelni i gdy się rozpuści dodać cukier brązowy i sok z cytryny . Na koniec dodać cynamon. Następnie ułożyć gruszkę i trzymać kilka minut na patelni aż się skarmelizuje.
  • Tak przygotowana gruszkę wypełnić serem pleśniowym i wstawić na kilka minut do piekarnika.

Na polędwicę wieprzową

  • Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić przyprawami. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
  • (Czas pieczenia polędwiczki – podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)
  • Przed podaniem obtoczyć w prażonych migdałach