Drugie dania

Kuskus z pikantnym kurczakiem

Kuskus z pikantnym kurczakiem. Uwielbiam każsdy rodzaj kaszy i pod każdą postacią . Tutaj kuskus z z zielonymi warzywami, dobrze przyprawiony i podany z kurczakiem marynowanym w ketchupie, sosie chilli, miodzie i sosie sojowym. Tu jest smak i moc.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 3 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kurczaka

  • 500 g udźca kurczaka (300 g samego mięsa bez skóry i kości)

Na marynatę

  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru

Kuskus

  • 250 g – kuskusu
  • 1/2 pora pokrojonego w talarki
  • pęczek szparagów pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 100 g fasoli szparagowej
  • 100 g zielonego groszku
  • 3 garście szpianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyzki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób wykonania / Instructions:

Na kurczaka

  • Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Umieścić mięso w marynacie i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie całość umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut.

Na kuskus

  • Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.
  • Na rozgrzanej patelni umieścić oliwe z , dodac pora i czosnek i smazyc do miekkości. Pod koniec dodać szpinak. Międzyczasie ugotowac zielone warzywa, odcedzic. Kuskus wymieszać z warzywami, doprawic do smaku przyprawami. Podawać z kurczakiem