Morszczuk z kuskusem. Zdrowo i pysznie. Smaczny morszczuk z piekarnika podany z dużym kuskusem duszonym z fasolką szparagową, marchewką, szpinakiem i zielonym groszkiem. Smacznie i szybko do przygotowania
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Składniki / Ingredients:
Na kuskus
- 150 gramów dużego kuskusu
- zdj
- 100 gramów ugotowanej fasoli szparagowej
- 50 gramów ugotowanego zielonego groszku
- 50 gramów ugotowanej w kostkę marchewki
- 350 gramów młodego szpinaku
- 1/2 pomarańczowej papryki pokrojonej w kostkę
- 2 łyzki oliwy
- 2 ząbki czosnku przeciśnietego przez praskę
- 2 łyżki pomidorowego puree z suszonych pomidorów
- 1 szklanka wody lub warzywnego bulionu
Do smaku
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- kmin rzymski
- kurkuma
Na morszczuka
- 500 g filetu z morszczuka
- 2 cm kawałek imbiru starty na tartce
- Sok z limonki
- Kilka gałązek świeżego koperku
- sól himalajska
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- szczypta suszonej szałwii
Sposób wykonania / Instructions:
Na kuskus
- Na patelnie z rozgrzaną oliwą wsypac suchy, duzy kuskus i smazyć przez około 2-3 minut. Po tym czasie dodać szklankę wody lub bulionu i gotowac do miekkości. W razie konieczności dodać więcej płynu. Na osobnej patelni w pierszej kolejności usmazyć szpinak.Nastepnie dorzucic resztę warzyw. Dodac czosnek i przyprawić do smaku. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i dodać kuskus. Dusić razem do odparowania nadmiaru płynu. Podawać z rybą
Na morszczuka
- Filety z morszczuka z każdej strony dobrze natrzeć sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością oliwy. Ułożyc morszuka. Na wierzchu natrzeć imbirem i posypać szałwią. Nastepnie połozyć koperek. Rybe skropic odrobina oliwy na wierzchu. Piec w temp. 180 st C przez ok 20 minut.



