Drugie dania

Cukinie nadziewane soczewicą

Cukinie nadziewane soczewicą. Wracając z wypadu rowerowego mijam czasem taki wiejski, czaderski warzywniak. Uwielbiam tam zaglądac, bo mają duzy wybór świeżych warzyw i owoców. Podczas tych odwiedzin udało mi się kupić piekne, żółte cukinie. Nadziałam je soczewicai kasza jaglana i podałąm z karmelizowanymi pomidorkami

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • Na cukinię
  • 2 cukinie przekrojone na pół (wydrążony środek)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka soczewicy
  • 1 cebula pokrojona w kostke
  • 2 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
  • 1 duża papryka pokrojona w kostkę
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 6 szt pomidorów suszonych pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • sól (pieprz, ostra i słodka papryka)

Na pomidorki koktajlowe

  • 250 g słodkich pomidorków koktajlowych na gałązce przekrojonych na pół
  • 50 g masła
  • sok z ½ pomarańczy
  • 1 łyżka naturalnego miodu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

Na cukinię

  • Cukinię oprószyć solą i odstawic na 15 minut.
  • Międzyczasie przygotować farsz. Na tłuszczu zeszklic cebulę, dodać czosnek. Po kilku minutach dodać paprykę i kilka minut smazyć razem. Następnie dodać opłukaną pod gorącą wodą kaszę i soczewicę. Wlać bulion, dodać przyprawy i gotować przez 10 minut.
  • Po tym czasie dodać pomidory w puszce i koncentrat, gotować przez kolejne 5 minut.
  • Zlac sok z cukinii i wytrzec papierowym ręcznikiem. Nałożyć farsz i posypać drobno posiekaną papryką.
  • Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Upieczone cukinie oprósz natką pietruszki i podawac z karmelizowanymi pomidorkami

Na pomidorki

  • Na patelni rozgrzać masło, gdy zacznie się pienić, wrzucić pomidorki. Podgrzewać na średnim ogniu kilka minut, po czym wlać sok z pomarańczy, miód, dodać rozmaryn i przyprawić. Przesmażyc i wyłozyć na cukinię