Drugie dania Uncategorized

Curry z ciecierzycy z krewetkami

Składniki

  • 1 puszka  ciecierzycy z zalewie
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka startego imbiru
  • ½  łyżki startego czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu, kuminu, kurkumy, cynamonu, kolendry, słodkiej i ostrej papryki
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki passaty  pomidorowej
  • 150 ml mleka kokosowego
  • świeża kolendra
  • 250 gram krewetek królewskich

 

  • W garnku na małej ilości oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić solą, startym  imbirem  i czosnkiem  .Mieszać od czasu do czasu  .Smażyć do zrumienienia
  • Dodać przyprawy i  chwilę razem podsmażyć. Podlewać zalewą z ciecierzycy gdyby składniki zaczęły przywierać do dna garnka. Dorzucić umyte krewetki
  • Obrane pomidory  pokroić w kostkę , dodać do garnka, wlać przecier pomidorowy, posolić i gotować przez ok. 7 minut co chwilę mieszając. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą. Dolać pół szklanki wrzącej wody i zagotować. Gotować przez ok. 20 – 30 minut bez przykrycia na umiarkowanym ogniu, co chwilę zamieszać.
  • Mleko kokosowe roztrzepać w misce z kilkoma łyżkami ciepłej wody dolewając  kilka łyżek wywaru z potrawy i ponownie wymieszać. Wlewać do garnka z potrawą energicznie mieszając łyżką. Gotować  dalej całość na umiarkowanym ogniu jeszcze przez kilkanaście minut  aż sos się zagęści od czasu do czasu mieszając

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA