Drugie dania

Curry z dynią i zieloną fasolą soi podawane z dorszem.

Curry z dynią i zieloną fasolą soi podawane z dorszem.  Pikantne, aromatyczne  curry z dodatkiem delikatnej dyni podawane z rybą. W curry lubię ten dodatek przypraw, które czynią je niepowtarzalnym. Danie nieskomplikowane do przyrządzenia i dodatkowo bardzo smaczne.  

 

⦁ 1 puszka czarnej fasoli w zalewie
⦁ 100 gram zielonej fasoli soi
⦁ 1 łyżka oleju
⦁ 1 cebula
⦁ 200 gram dyni kostka
⦁ 1 łyżka startego imbiru
⦁ ½ łyżki startego czosnku
⦁ ½ łyżeczki mielonego kardamonu, kuminu, kurkumy, cynamonu, kolendry, słodkiej i ostrej papryki
⦁ 8 pomidorów koktajlowych
⦁ 1/2 szklanki passaty pomidorowej
⦁ 1 puszka pomidorów
⦁ 150 ml mleka kokosowego
⦁ świeża kolendra
⦁ 400 gram dorsza

W garnku na małej ilości oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić solą, startym imbirem i czosnkiem .Mieszać od czasu do czasu .Smażyć do zrumienienia.
Dodać przyprawy i chwilę razem podsmażyć. Podlewać odrobiną wody gdyby składniki zaczęły przywierać do dna garnka. Dorzucić pokrojoną w kostkę dynię. Dusić kilka minut. Dodać pomidory koktajlowe przekrojone na pół.
Wlać passatę pomidorowa i pomidory z puszki, posolić i gotować przez ok. 7 minut co chwilę mieszając. Dodać czarną fasole i zieloną fasole soi. Dolać 1/4 szklanki wrzącej wody i zagotować. Gotować przez ok. 20 – 30 minut bez przykrycia na umiarkowanym ogniu, co chwilę zamieszać.
Mleko kokosowe roztrzepać w misce z kilkoma łyżkami ciepłej wody dolewając kilka łyżek wywaru z potrawy i ponownie wymieszać. Wlewać do garnka z potrawą energicznie mieszając łyżką. Gotować dalej całość na umiarkowanym ogniu jeszcze przez kilkanaście minut aż sos się zagęści od czasu do czasu mieszając.

⦁ Filet z dorsza 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ tymianek
⦁ imbir
⦁ koperek
Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.

Dorsza podawać z curry. U mnie dodatkowo karmelizowane papryki.