Ciasta

Cytrynowe brownie

Cytrynowe brownie. Pyszne i łatwe do zrobienia. Słodkie i mocno cytrynowe. Z dodatkiem białej czekolady. Ładnie się też prezentuje na talerzu.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Cytrynowe brownie

  • 6 jaj (użyj bardzo żółtych żółtek, aby uzyskać żółte ciasto)
  • 280 g białego cukru
  • Skórka z 5 cytryn
  • 260 g masła
  • 120 g białej czekolady (posiekanej)
  • 260 g mąki pszennej
  • 80 ml świeżego soku z cytryny

Cytrynowa Glazura:

  • 125 g 1 szklanka + 2 łyżki cukru pudru
  • Około 2-3 łyżek świeżego soku z cytryny (dodawać stopniowo)

Sposób wykonania / Instructions:

Cytrynowe brownie

  • W dużej misce umieścić cukier, jajka, skórkę z cytryny i ubic do uzyskania puszystej masy
  • Umieścić masło i białą czekoladę w żaroodpornej małej misce i roztopić w kąpieli wodnej,
  • Dodawać stopione masło z czekoladą do mieszanki jajecznej i ubić aż do całkowitego połączenia
  • Nastepnie dodać sok z cytryny i wymieszać, tylko do połączenia. Nie ubijać za długo, żeby ciasto nie wyszło potem zbyt twarde.
  • Tortownice o wymiarach 24x 34 cm wyłożyc pergaminem. Wylac ciasto
  • Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 ° C przez 25 minut. Odstawic do ostygniecią

Glazura cytrynowa

  • W średniej wielkości misce umieścić cukier puder i dodać trochę soku z cytryny, do uzyskania gestej polewy

źródło inspiracji https://www.youtube.com/watch?v=VnOSDsftht4