Ciasta Uncategorized

Cytrynowe mufiny z lemon curd i musem cytrynowym

Człowiekowi to się jednak zmienia gust. Kiedyś desery musiały być czekoladowe i  mocno słodkie. Nadal kocham czekoladę ale teraz mam totalnego fioła na punkcie deserów, które są lekko kwaskowe. Ten świetnie się wpisuje w te kryteria. Cytrynowe mufiny nadziewane lemon curd  z obłędną ilością musu cytrynowego 

Składniki
12 sztuk
⦁ 300 g mąki pszennej
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ 150 g cukru
⦁ szczypta soli
⦁ 2 i 1/2 łyżki startej skórki z cytryny (tylko najbardziej żółta zewnętrzna część)
⦁ 1 opakowaniu cukru wanilinowego
⦁ 2 jajka
⦁ 250 ml jogurtu
⦁ 125 g roztopionego masła
Formę na muffiny wyłożyć  papilotkami. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. W misce umieścić  przesianą  mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Następnie dodać cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Ponownie wymieszać do połączenia składników
W osobnej misce wymieszać jajka z jogurtem i  roztopionym i ostudzonym masłem.
Mokre składniki wlać do suchych. Delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników.
Wyłożyć do papilotek i piec przez około 20 minut

Na lemon curd
Lemon curd
⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram drobnego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 8 -10 cytryn
Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno cytrynowa tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu . Powinno to zająć ok 10 min ( u mnie za pierwszym razem prawie 30 min !!! )
Tak powstałą masę można przechowywać w słoiku przez dwa tygodnie

Na cytrynowy mus
⦁ 500 ml double cream
⦁ 125 ml lemon curd
⦁ 1 i 1/4 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 130 ml gorącej wody
Śmietanę kremówkę ubić z lemon curd. Pod koniec ubijania dodać wystudzona, tężejącą galaretkę. Zmiksować do połączenia składników. Wstawić do lodówki do stężenia masy.

Wystudzone muffiny nadziać lemon curd i posmarować na wierzchu musem cytrynowym.

P1018489.JPG

P1018468.JPG