Cytrynowe risotto z przegrzebkami. Przyjemne risotto z dodatkiem wina i soku z cytryny,. Smaczne i nieskomplikowane w przygotowaniu. Podane z delikatnymi przegrzebkami smazonymi na klarowanym maśle.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Składniki / Ingredients:
Na risotto
- 150 g ryżu arborio
- ok. 800 ml bulionu warzywnego (w razie potrzeby nieco więcej)
- 1 średnia szalotka lub biała cebula pokjrojona w kostkę
- 2 cytryny niewoskowane i sparzone wrzątkiem
- 200 ml dobrego białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka szafranu
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu roztartego w moździerzu
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- 2 łyżki masła klarowanego
Na przegrzebki
- 10 szt przegrzebków
- klarowane masło
- sól do smaku
Sposób wykonania / Instructions:
Na risotto
- Zetrzeć skórkę z cytryny.
- W głębokiej patelni na maśle poddusić posiekaną cebulę, aż zmięknie.
- Na patelnię dodać ryż. Podsmażać, mieszając, przez 3-4 minuty, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste, a następnie wlać wino.
- Mieszać do momentu, aż wino odparuje, po czym wlać pierwszą porcję gorącego bulionu i dodać szafran.
- Gotowc risotto przez około 20 minut, cały czas mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
- Do risotta dodać na koniec sok z cytryny. Dodać 1 łyżkę masła oraz większość listków tymianku, skórki z cytryny i pieprzu. Wymieszać
Na przegrzebki
- Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni i podawac z sosem pomidorowym


