Drugie dania

Cytrynowe risotto z przegrzebkami

Cytrynowe risotto z przegrzebkami. Przyjemne risotto z dodatkiem wina i soku z cytryny,. Smaczne i nieskomplikowane w przygotowaniu. Podane z delikatnymi przegrzebkami smazonymi na klarowanym maśle.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na risotto

  • 150 g ryżu arborio
  • ok. 800 ml bulionu warzywnego (w razie potrzeby nieco więcej)
  • 1 średnia szalotka lub biała cebula pokjrojona w kostkę
  • 2 cytryny niewoskowane i sparzone wrzątkiem
  • 200 ml dobrego białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu roztartego w moździerzu
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła klarowanego

Na przegrzebki

  • 10 szt przegrzebków
  • klarowane masło
  • sól do smaku

Sposób wykonania / Instructions:

Na risotto

  • Zetrzeć skórkę z cytryny.
  • W głębokiej patelni na maśle poddusić posiekaną cebulę, aż zmięknie.
  • Na patelnię dodać ryż. Podsmażać, mieszając, przez 3-4 minuty, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste, a następnie wlać wino.
  • Mieszać do momentu, aż wino odparuje, po czym wlać pierwszą porcję gorącego bulionu i dodać szafran.
  • Gotowc risotto przez około 20 minut, cały czas mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
  • Do risotta dodać na koniec sok z cytryny. Dodać 1 łyżkę masła oraz większość listków tymianku, skórki z cytryny i pieprzu. Wymieszać

Na przegrzebki

  • Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni i podawac z sosem pomidorowym