Drugie dania

Cytrynowy makaron z przegrzebkami

Cytrynowy makaron z przegrzebkami. Siła tego dania tkwi w jego prostocie. Kilka składników. Szybkośc przygotowania i obłędny smak. Przyznam, że juz dawno nie jadłam tak dobrego makaronu.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos z makaronem

  • 2 żółtka
  • 5 łyżek dobrej oliwy
  • garść startego sera pecorino
  • po łyżeczce soku i startej skórki cytryny
  • garść świeżej pietruszki drono poisiekanej
  • trochę świeżo mielonego pieprzu
  • 100 g makaronu spaghetti ugotowanego według instrukcji na opakowaniu

Na przegrzebki

  • 10 szt przegrzebków
  • klarowane masło
  • sól do smaku

Sposób wykonania / Instructions:

Na sos z makaronem

  • W misce umieścic wszystkie składniki na sos cytrynowy. Ugotowany makaron prosto z wody przenie,ści do miski i energicznie razem wymieszac. Natychmiast podawać . Przed podaniem dodakowo posypać parmezanem

Na przegrzebki

  • Przegrzebki oczyścić jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni i podawac z makaronem cytrynowym

http://wjazdnakuchnie.pl/Makaron-cytrynowy-273.html?fbclid=IwAR0R1eZbDaQ-0nM7pGIWlnJQQT6S_guzdXbA06VTlPw6OjtH4HpibQeiSw8