Ciasta

Czekoladowa tarta ze śliwkami – Chocolate tart with plums

Czekoladowa tarta ze śliwkami.Coś dla miłośników czekolady. Czekoladowy, ciasteczkowy spód z czekoladowym kremem wzbogaconym smakiem amaretto. Tarta wykończona śliwkami, które świetnie sie tu sprawdzają. 

Na spód tarty
⦁ Czekoladowe herbatniki 270 gram
⦁ masło 60 gram

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
Foremkę na tartę wyłożyć masą ciasteczkową. Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Na nadzienie śliwkowe
⦁ śliwki 500 gram
⦁ brazowy cukier
⦁ 1 galaretka cyrynowa

Śliwki umyć. Przeciąć na pół i usunąć pestkę. Śliwki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru odrobine wody Gotować do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać. Pod koniec dodać suchą, cytrynową galaretkę. Wymieszać i wyłożyć na czekoladowy, ciasteczkowy spód. Odstawić do stężenia.
Na czekoladowy krem
⦁ 750 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
⦁ 300 g mlecznej czekolady, posiekanej
⦁ 75g gorzkiej czekolady, posiekanej
⦁ 2 łyżki likieru Amaretto
⦁ 2 listki żelatyny

Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
180 ml śmietany kremówki podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać rozuszczoną, ciepła żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać likier amaretto, obie czekolady, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do przestudzenia, sos czekoladowy powinien być wystudzony do temperatury pokojowej.
W misie miksera ubić resztę śmietany kremówki, na sztywno.
Stopniowo, w 3 turach dodawać do ubitej kremówki sos czekoladowy, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, tylko do połączenia.
Tak przygotowany mus czekoladowy przelać na śliwkowe nadzienie. Wystudzić przez noc w lodówce.
Dodatkowo na wierzch:

⦁ Kilka świeżych średnich śliwek
⦁ 3 łyżeczki brązowego cukru
⦁ 1/2 łyżeczki cynamonu
⦁ 3 łyżki masła
⦁ kilka kropel soku z cytryny
Śliwki umyć i usunąć pestki krojąc je na polówki. Roztapić masło na patelni i gdy się rozpuści wrzucić śliwki. Następnie dodać cukier trzcinowy i sok z cytryny i delikatnie obracać śliwki drewnianą szpatułką. Czynność powtarzać kilka razy by z żadnej strony owoce się nie przypaliły. Na koniec dodać cynamon i jeszcze kilkakrotnie przewrócić śliwki na patelni.

Wystudzonymi udekorować wierzch tarty

 

ENGLISH VERSION

 

Chocolate tart with plums

 

Chocolate biscuit base

⦁ Chocolate biscuits 270 grams crushed

⦁ butter 60 grams melted

Crush the cookies with a blender or a roller onto the sand and mix with melted butter.

Spread the tart form with biscuit mixture. Push down, level up and cool down for half an hour in the fridge.

 

For plum filling

⦁ 500 grams of plums halved

⦁ 50 gram brown sugar

⦁ 1 lemon jelly powder

Wash the plums. Cut in half and remove the pips. Place the plums in a pot. Add sugar and little bit of water. Boil until the plums start to fall apart.At the end add a dry lemon jelly powder. Mix and put on the chocolate biscuit base. Set aside to set in the fridge.

For the chocolate cream

⦁ 750 ml of double cream

⦁ 300 g of milk chocolate, chopped

⦁ 75g of dark chocolate, chopped

⦁ 2 tablespoons of Amaretto liqueur

⦁ 2 gelatine leaves

Soak the gelatine leaves in cold water for about 5-7 minutes, then remove and squeeze out.

Put the gelatine in a small pan, gently heat up and dissolve.

Warm the double cream in a small pot, almost to the boiling point. Then remove from the hob. Add the dissolved, warm gelatine and mix until dissolved. Add the amaretto liqueur, both types of chocolate and let it stand for 2 minutes without mixing. After this time, stir until the chocolate melts. Set aside for chilling, chocolate sauce should be cooled to a room temperature.

Whip the remaining double cream in a mixing bowl. Gradually, in 3 turns, add the chocolate sauce to the whipped cream, stirring gently only to combine.

Pour the chocolate mousse on the plum filling. Cool overnight in the fridge.

 

Additionally on top:

⦁ A few fresh medium plums

⦁ 3 teaspoons of brown sugar

⦁ 1/2 teaspoon of cinnamon

⦁ 3 tablespoons of butter

⦁ a few drops of lemon juice

Wash the plums and remove the stones by cutting them into half-pieces. Melt the butter in a pan,add the plums. Then add sugar, lemon juice and gently turn the plums with a wooden spatula. Repeat the operation several times to prevent fruits from burning on each side. Finally, add cinnamon and turn the plums in the pan a few more times.