Ciasta

Czekoladowa tarta ze śliwkami

Czekoladowa tarta ze śliwkami.Coś dla miłośników czekolady. Czekoladowy, ciasteczkowy spód z czekoladowym kremem wzbogaconym smakiem amaretto. Tarta wykończona śliwkami, które świetnie sie tu sprawdzają. 

Na spód tarty
⦁ Czekoladowe herbatniki 270 gram
⦁ masło 60 gram

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
Foremkę na tartę wyłożyć masą ciasteczkową. Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Na nadzienie śliwkowe
⦁ śliwki 500 gram
⦁ brazowy cukier
⦁ 1 galaretka cyrynowa

Śliwki umyć. Przeciąć na pół i usunąć pestkę. Śliwki umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru odrobine wody Gotować do momentu aż śliwki zaczną się rozpadać. Pod koniec dodać suchą, cytrynową galaretkę. Wymieszać i wyłożyć na czekoladowy, ciasteczkowy spód. Odstawić do stężenia.
Na czekoladowy krem
⦁ 750 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
⦁ 300 g mlecznej czekolady, posiekanej
⦁ 75g gorzkiej czekolady, posiekanej
⦁ 2 łyżki likieru Amaretto
⦁ 2 listki żelatyny

Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
180 ml śmietany kremówki podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać rozuszczoną, ciepła żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać likier amaretto, obie czekolady, odstawić na 2 minuty, bez mieszania. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do przestudzenia, sos czekoladowy powinien być wystudzony do temperatury pokojowej.
W misie miksera ubić resztę śmietany kremówki, na sztywno.
Stopniowo, w 3 turach dodawać do ubitej kremówki sos czekoladowy, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, tylko do połączenia.
Tak przygotowany mus czekoladowy przelać na śliwkowe nadzienie. Wystudzić przez noc w lodówce.
Dodatkowo na wierzch:

⦁ Kilka świeżych średnich śliwek
⦁ 3 łyżeczki brązowego cukru
⦁ 1/2 łyżeczki cynamonu
⦁ 3 łyżki masła
⦁ kilka kropel soku z cytryny
Śliwki umyć i usunąć pestki krojąc je na polówki. Roztapić masło na patelni i gdy się rozpuści wrzucić śliwki. Następnie dodać cukier trzcinowy i sok z cytryny i delikatnie obracać śliwki drewnianą szpatułką. Czynność powtarzać kilka razy by z żadnej strony owoce się nie przypaliły. Na koniec dodać cynamon i jeszcze kilkakrotnie przewrócić śliwki na patelni.

Wystudzonymi udekorować wierzch tarty