Czekoladowa tarta z intensywnym musem pomarańczowym zrobionym na bazie białej czekolady i gotowanych pomarańczy.
Składniki na spód :
- Czekoladowe herbatniki 250 g
- Masło 150 g
Składniki na masę pomarańczową :
- 4 ugotowane dzień wcześniej pomarańcze
- 360 g białej czekolady
- 300 ml śmietany 36 %
- olejek pomarańczowy do smaku
- sok z cytryny
- barwnik pomarańczowy ( niekoniecznie )
Wykonanie :
Spód tarty
Herbatniki zmielić w blenderze i dodac rozpuszczone masło żeby powstała lepka masa . Masą wyłożyć spód i boki formy do tarty .Wstawić do lodówki żeby masa stwardniała
Mus pomarańczowy
W tym czasie kiedy spód do tarty jest w lodówce , w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodając śmietanę .
Zblendowane pomarańcze przecieramy przez sitko i dodajemy do masy czekoladowej.
Tęzejacą masę wykładamy na spód tarty.
Dekorujemy według własnego uznania.
English
Ingredients
Base :
250 g chocolate biscuits
150 g unsalted butter
Orange filling :
4 cooked , unpeeled oranges
360 g white chocolate
300 ml double cream
lemon juice
orange oil
Method
Prepare the base. Mix the biscuits and melted butter in a bowl, press into the base of the tin and put to the fridge to set up
Put the chopped oranges in a medium size saucepan, discarding any pips. Add water, then cover and cook gently for 60 minutes or until the oranges are soft and excess liquid has evaporated. Leave to cool.
Finely chop the oranges in a food processor or blender. Press oranges through a strainer
In a meantime :
Make an ice-water bath; set aside. Using a sharp, heavy serrated knife or a chocolate chopper, finely chop the chocolate. It’s important to chop it finely so that it melts quickly. Transfer to a medium size bowl.
Bring double cream just to a boil, and pour over chopped chocolate. Stir until chocolate is melted and smooth.
Add sieved oranges and stir until ingredients combined
Place the bowl over ice-water bath, and use a wooden spoon to stir the mixture vigorously until it reaches the desired thickness or consistency, about 5 minutes.
Spread some of the ganache with a palette knife . For remining ganache use Icing Piping Cake Plastic Bag & Nozzle Set