Ciasta Uncategorized

Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami – Chocolate Cake With Pears ( English version below )

 

Naprawdę nie można już prościej , żeby zaspokoić swoją potrzebę na coś słodkiego . Ciasto się ekspresowo robi i ekspresowo zjada . Pięknie prezentuje się na talerzu .Uczta dla oka i kubków smakowych

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżek wody
  • 3/4 kostki masła
  • 3 gruszki

 

Masło rozpuścić z cukrami, kakao i wodą, pogotować parę minut, przestudzić .Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek . Wylać ciasto do keksówki .  W ciasto włożyć pionowo ,  umyte , nieobrane gruszki . Gruszki powinny stać, jeśli nie trzymają pionu należy je ściąć równo od dołu.
Piec w 180 stopniach w średniej formie około godziny aż drewniany patyczek będzie suchy.

ENGLIS VERSION

Chocolate Cake With Pears

1.5 cups flour
1.5 cups sugar
4 eggs
1 teaspoon of baking powder
1 teaspoon baking soda
2 tablespoons cocoa powder
7 tablespoons water
250 gram unsalted butter
3 pears

Dissolve butter with sugar, cocoa and water, boil for a few minutes and cool. Mix the cooled mass with the egg yolks, flour, powder and baking soda. Add the whipped egg whites. Pour the cake mixture into a tin cake. Stand the unpeeled, washed pears vertically in the cake mixture. Cut pears evenly at the bottom to keep them straight in cake mix.
Bake at 180 degrees in (electric) oven for about an hour, until a wooden toothpick is dry.

P1011198.JPG

P1011179.JPG