Ciasta

Czekoladowe ciasto z konfiturą wiśniową i kremem czekoladowym

Składniki :

Ciasto czekoladowe

  • 3/4szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki wody
  • 125 g masła

Konfitura

  • 400 g owoców, świeżych lub mrożonych*
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1/3 szkl cukru (w zależności od owoców)

Krem czekoladowy

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml śmietany kremówki 36%

Wykonanie :
Ciasto czekoladowe
Masło rozpuścić z cukrami, kakao i wodą, pogotować parę minut, przestudzić.Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem . Dodać ubitą pianę z białek . Piec w 180 stopniach w tortownicy 24 cm około 30 min aż drewniany patyczek będzie suchy.
Konfitura wiśniowa
W garnuszku wymieszać owoce z cukrem . Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku).Podgrzewać tak długo aż część wody odparuje i masa zgęstnieje . Dodać opakowanie galaretki wiśniowej suchej . Wymieszac.Wyłożyć na czekoladowe cisato ( jeśli jest nierówne , odkroić wypukła część nożem )
Krem czekoladowy
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia
Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył.
Gotowy krem wyłożyć na stężałą konfiturę wiśniową

C12.jpg

C5 (2).jpg

C3 (2).jpg

C9 (2)