Ciasta

Czekoladowe ciasto z musem czekoladowym, malinami i bitą śmietaną

Czekoladowe ciasto z musem czekoladowym, malinami i bitą śmietaną to czysta rozpusta. Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem likiery Baileys. Na to  mus czekoladowy o intensywnym smaku gorzkiej czekolady. Czekolada przełamana świeżymi, kwaskowymi malinami i bitą śmietaną.

 

Czekoladowe ciasto Baileys

⦁ 260 gram mąki pszennej
⦁ 414 gram cukru ( tak było w oryginalnym przepisie. Ja zawsze daje mniej )
⦁ 85g kakao
⦁ 2 łyżeczki sody
⦁ 1 łyżeczka soli
⦁ 2 duże jajka
⦁ 180 ml mleka
⦁ 24o ml oleju
⦁ 240ml Baileys Irish Cream
⦁ 180ml gorącej wody
⦁ 240ml mleka skondensowanego słodzonego
⦁ 130 pokruszonej gorzkiej czekolady

Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać. Dodać jajka, mleko, olej i połowę likieru Baileys. Dobrze wymieszać. Wlać powoli gorąca wodę. Mieszać, uważając żeby nie pryskać po bokach. Wylać ciasto do tortownicy o średnicy ok 26 cm. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 150 C. ( lub do suchego patyczka ). Wyjąć ciasto z piekarnika i zrobić w nim otwory. ( Można to tego użyć słomki lub długiego patyczka )

Międzyczasie umieścić pokruszoną, gorzka czekoladę w misce. W rondelku umieścić drugą połowę likieru i skondensowane mleko słodzone. Zagrzać do zagotowania. Ciepłą miksturę wylać na pokruszoną czekoladę. Dobrze wymieszać i wylać na ciasto, tak żeby sos wpłynął do otworów. Odstawić ciasto do ochłodzenia. Dać mu czas żeby sos dobrze nasączył czekoladowe ciasto.

Mus
⦁ 80 g cukru
⦁ 2 jajka (oddzielnie żółtka od białek) plus 1 żółtko
⦁ 1 łyżka kakao
⦁ 100 ml śmietanki kremówki
⦁ 50 g niesolonego masła
⦁ 130 g gorzkiej czekolady (np. Lindt 70%)
⦁ 1 łyżka brandy

Do metalowej miski wsypać 30 g cukru, dodać 3 żółtka, kakao i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje. Zdjąć miskę z garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Wymieszać z brandy a następnie z białkami ubitymi na pianę z pozostałym cukrem. Mus wylać na ciasto czekoladowe i wstawić do lodówki na na całą noc.

Warstwa śmietanowa:
⦁ 600 ml double cream
⦁ cukier puder opcjonalnie
⦁ 3 listki zelatyny

Dodatkowo:
⦁ 500 gram malin

Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do żelatyny dodać łyżkę śmietany, dokładnie wymieszać i dodać do masy śmietanowej. Krótko zmiksować.Na czekoladowym musie ułożyć maliny a na to wyłożyć bitą śmietanę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.