Ciasta

Czekoladowe ciasto z musem mango.

Zrobiło nam się ciepło. W taką pogodę świetnie sprawdzi się ciasto z delikatnym, kremowym musem mango. Dużo pysznego musu na czekoladowym spodzie. Glazura z mango i owoce. Czego chcieć więcej ? Może chwili spokoju przy kawie, by nikt nam nie przeszkadzał delektować się deserem. 

Na czekoladowe ciasto
⦁ 100 g czekolady gorzkiej (min. 70%)
⦁ 1 szklanka wrzątku
⦁ 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
⦁ 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
⦁ 1/2 łyżeczki soli (domowej soli waniliowej)
⦁ 1 szklanka jogurtu naturalnego
⦁ 2 duże jaja
⦁ 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
⦁ 1 szklanka cukru

Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, oraz jogurt naturalny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie mąka. Ciasto przelać do tortownicy o szerokości ok 23 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na koło 45 min lub do suchego patyczka. Przed wylaniem musu mango, ściąć wierzch do otrzymania płaskiego blatu ciasta.
Mus z mango:

  • 750 g puree z  mango
  • 500 gram serka typu philadelphia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 listków żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru

Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
Puree z mango przelać do garnuszka. Dodać sok z cytryny, podgrzewać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Żelatynę dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Do serka dodawać puree z mango z żelatyną , w trzech turach. Zmiksować.
W tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć wcześniej upieczone ciasto czekoladowe. Na wierzch i po bokach ciasta wyłożyć mus z mango, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Składniki na glazurę z mango:

  • 130 g pulpy/puree z mango
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 1,5 listka żelatyny

Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia (około 3 łyżek), odstawić do napęcznienia na 10 minut.
Pulpę z mango podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić do temperatury pokojowej. Przelać na stężony mus z mango, równo rozprowadzić i wstawić znowu do lodówki do stężenia glazury.

 

P1010140.JPG

P1010127.JPG

 

P1010146.JPG

P1010159.JPG

 

źródło inspiracji:

https://www.mojewypieki.com/przepis/torcik-musowy-z-mango