Ciasta

Czekoladowe ciasto z owocami leśnymi i żelką owocową.

Jestem maniakiem wszystkiego czekoladowego. Kiedyś robiłam ciasto meksykańskie z duża ilością bakalii, jabłkiem i gruszką. Bazę na to ciasto wykorzystałam przy tej okazji, bakalie i jabłko z gruszka zastępując owocami leśnymi. Jest czekoladowo a ciasto jest wilgotne . Nie jest za słodko, dzięki kwaskowym owocom leśnym i żelkowej  polewie. 

Ciasto :
⦁ 1,5 szklanki mąki
⦁ 1,5 szklanki cukru
⦁ 4 jaja
⦁ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
⦁ 1 łyżeczka sody
⦁ 4 łyżki kakao
⦁ cukier waniliowy
⦁ 7 łyżek wody
⦁ kostka masła
⦁ 500 gram mrożonych owoców leśnych
Masło rozpuścić z cukrami, kakao i wodą, pogotować parę minut, przestudzić.
Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek i owoce .Wylać do tortownicy. ( ok 23 cm )
Piec w 180 stopniach około godziny aż drewniany patyczek będzie suchy.

Owocowa żelka
⦁ 1000 g mrożonych leśnych owoców
⦁ 50 gram cukru
⦁ 1 1/2 galaretki suchej

Owoce umieścić w garnuszku, dodać cukier podgrzać do wrzenia. Zmiksować blenderem na gładkie puree. Zdjąć z palnika. Dodać galaretkę w proszku, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia się w owocowym puree. Lekko wystudzić. Wystudzony mus z owoców leśnych (żelkę) przelać na wierzch ciasta i odstawić do stężenia.

Udekorować według uznania. U mnie truskawki.

P1012998.JPG

P1013017.JPG

P1013023.JPG