Ciasta Uncategorized

Czekoladowe serca z polewą czekoladową

 

Jeszcze w klimacie Walentynkowym. Obłędnie czekoladowe serca wykończone polewą czekoladową. Nareszcie znalazłam przepis gdzie ciasto czekoladowe  jest niesamowicie wilgotne. Ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady, dobrej jakości i oleju. Jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu.

 

Na czekoladowe ciasto

  • 100 g czekolady gorzkiej (min. 70%)
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli (domowej soli waniliowej)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 duże jaja
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
  • 1 szklanka cukru

Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką. Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, oraz jogurt naturalny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką. Następnie dodać jaja i ponownie wymieszać do połączenia składników. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, aż zniknie mąka. Ciasto przelać do silikonowych foremek w kształcie serca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na koło 45 min lub do suchego patyczka
Na polewę
100 gram gorzkiej czekolady ( minimum 70 %)
100 ml śmietanki 30 %
Do małego garnka/rondelka wlać śmietankę i podgrzewać kilka minut na małej mocy palnika. Nie doprowadzać jednak do wrzenia.
Dodać gorzką czekoladę (pokruszoną lub w kawałkach). Mieszać powoli, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Czekolada powinna bardzo szybko rozpuścić się w śmietance.

Wystudzone, czekoladowe serca maczać w polewie i odstawić do stężenia masy. U mnie dodatkowo kształt donuta . Wypróbowywałam nową foremkę.

P1013603.JPG

 

P1013616.JPG

P1013592.JPG

P1013597.JPG

źródło inspiracji

Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera