Składniki:
- mąka – 110 g
- kakao – 15 g
- cukier – 40 g
- soda – 1 płaska łyżeczka
- ser biały półtłusty ( może być mascarpone lub ricotta ) – 130 g
- żółtko – 1 szt
- śmietana kwaśna 18% – 60 g
- olej do smażenia
Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiać. Biały ser zmiksować z żółtkami i śmietaną na gładką masę.
Wszystko razem wymieszać, zagnieść na gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować na ok.1,5 cm grubości. Za pomocą szklanki wyciąć krążki, w środku tworząc małą dziurkę.
Smażyć na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony. Odsączyć na ręczniku.
Polewa:
- 125 g masła
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 10 łyżek drobnego cukru do wypieków
- 3 – 4 łyżki kakao
Wszystkie składniki zagotować, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej masy
Polewą polać wystudzone oponki .