Ciasta Ciasta bez pieczenia Uncategorized

Czekoladowy sernik wykończony masłem orzechowym

 

Jest bardzo czekoladowo . Na szybko i bez pieczenia. Niemniej dla mnie jest trochę za ciężko i za słodko . W przyszłości pewnie zmodyfikuje ten przepis na jakąś lżejszą wersje. pewnie jak w wielu przypadkach kwestia gustu, bo koledzy w pracy byli zachwyceni . Ja jednak po jednym kawałku czułam się przesłodzona i syta.  

Składniki na spód:

  • 160 g herbatników czekoladowych
  • 40 g roztopionego masła

Ciastka i  masło  umieścić w blenderze  i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie  nie macie blendera  ciastka umieścić w mocnym woreczku i pokruszyć je walkiem . Pod koniec połączyć  z roztopionym masłem i kakao.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, boków niczym nie smarować. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.

Składniki na masę serową:

  • 700 gram sera mascarpone
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1 ½ szkl rozpuszczonej gorzkiej czekolady

Składniki na wierzch sernika

  • 2 szkl rozpuszczonego masła orzechowego
  • 1/3 szkl cukru pudru

 

W dużej misce ubić ser z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.  Dodać stopioną czekoladę i wymieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Mase wylać na czekoladowy spod

W osobnej misce wymieszać rozpuszczone masło orzechowe i cukier puder. Wylac na czekoaldowa mase serowa. Odstawic do stezenia na kilka godzin

Udekorować według uznania. U mnie do dekoracji posłużyły figi .

 

1.jpg

5.jpg

Źródło inspiracji

https://www.buzzfeed.com/pierceabernathy/no-bake-chocolate-peanut-butter-cheesecake?utm_term=.nsPd3m62vL#.gjK5qrl4PO