Ciasta Uncategorized

Czekoladowy wieniec z karmelizowanymi jabłkami

 

To taka zmodyfikowana wersja ciasta meksykańskiego , które gości u mnie w domu już od dobrych dziesięciu lat . Lubię wszystko co czekoladowe . Atutem tego ciasta jest jego fantastyczna wilgotność . Ciasto napakowane jest kawałkami jabłek .Do tego polewa i karmelizowane jabłka fajnie uzupełniają całość . 

Ciasto :

1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
7 łyżek wody
kostka masła  albo margaryny
2 jabłka
Polewa:
10 dag masła
10 dag cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka

Masło rozpuścić z cukrami, kakao i wodą, pogotować parę minut, przestudzić. W tym czasie obrane jabłka pokroić w kostkę.
Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek i  owoce .Wylać do formy
Piec w 180 stopniach około godziny aż drewniany patyczek będzie suchy.

Przygotować polewę: składniki rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając (nie gotować). Wyłączyć gaz, poczekać aż polewa nieco zgęstnieje i polać jeszcze ciepłe ciasto.

Karmelizowane jabłka

  • 2 jabłka średniej wielkości, umyte i obrane
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 łyżki masła
  • cynamon do smaku

Przygotowanie:

Z obranych jabłek usunąć gniazda a następnie  pokroić na plastry około 5 mm.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i cukier. Podgrzać na  średnim płomieniu, co jakiś czas mieszając. Do brązowej masy wrzucić  plasterki jabłek. Karmelizować owoce, przewracając z obu stron. Jabłka powinny zmięknąć po około 2 minutach i nabrać pięknego lekko brązowego koloru. Zdjąć z patelni , wystudzić i udekorować ciasto

P1013121.JPG

P1013136.JPG

P1013146.JPG