Ciasta

Czereśniowy krem ( curd ) – Black cherry curd

Czereśniowy krem ( curd ). Pyszny krem z czereśni na bazie żółtek, masła i cukru z dodatkiem czereśniowego puree. Taki krem świetnie nadaje sie do naleśników, racuchów, nadziewania pączków, czy też jako bazę do kremów lub musów  owocowych do ciast.

Czereśniowy krem 

⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram drobnego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 2 cytryny
⦁ 700 gram mrożonych czereśni ( mogą być świeże )

Mrożone czereśnie umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować na gładką masę.
Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać czereśniowe pure.
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno czereśniową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

 

ENGLISH VERSION

Black cherry curd. A delicious, creamy, forest fruit proposition. It works great as a filling for donuts or pancakes. You can also use it as a base for any fruit mousses for cakes.

For some inspiration you might like the following recipe:

⦁ 10 egg yolks

⦁ 250 grams of caster sugar

⦁ 200 grams of soft butter

⦁ 2 lemons

⦁ 700 grams of frozen black cherries (you can also use fresh ones)

Put the cherries& lemon juice into the pan and simmer gently for about 10 minutes or until softened. (No lid is required, we want to concentrate those flavours). Then blend the mixture in puree.

Put the cherry puree into a heatproof bowl. Sit the bowl over a pan of gently simmering water, making sure the water is not touching the bottom of the bowl.

Add the butter and sugar to the pan and heat gently on the lowest setting until they have both dissolved.

Lightly whisk the egg yolks and stir them into the cherries mixture. Whisk until all of the ingredients are well combined, then leave to cook for 30 min, stirring every now and again, until the mixture is creamy and thick enough to coat the back of a spoon.

Remove the cherry curd from the hob and set aside to cool, stirring occasionally as it cools. Once cooled, spoon the cherry curd into sterilised jars and seal. Keep in the fridge until ready to use.