Drugie dania

Czerwone risotto z polędwicą wieprzową

Czerwone risotto z polędwicą wieprzową. Aromatyczna, dobrze przyprawiona polędwica wieprzowa w towarzystwie  kremowego, buraczanego risotto z dodatkiem czerwonego wina i parmezanu. Całość podana z chrupiącą surówką z czerwonej kapusty.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na risotto

  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 2 pieczone buraki pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 gram ryżu arborio
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml soku buraczanego
  • 1/4 szklanki czerwonego wina.
  • czerwona papryka i kurkuma do smaku
  • 50 gramów tartego parmezanu

Na polędwicę

  • 300 gramów polędwicy wieprzowej
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • rozmaryn
  • tymianek
  • majeranek
  • gorczyca
  • cząber
  • kmin
  • pokruszone pisatcje

Na surówkę

  • 1/4 główki małej czerwonej kapusty poszatkowanej
  • 2 jabłka starte na tarce
  • 1/4 pora pokrojonego w talarki
  • 1 marchew starta na tarce

Na dressing

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • szczypta soli (pieprzu i cukru)
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta oregano

Dodatkowo :

  • kulki z sera koziego obtoczonego w pudrze pistacjowym

Sposób wykonania / Instructions:

Na risotto

  • Na głębokiej patelni, na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę ( około 10 min ). Dodać sól i czosnek. Wrzucić pokrojone w kostkę jabłka . Przesmażyć z cebulą, dorzucić buraki pokrojone w kostkę. Wsypać suchy ryż. Podsmażyć, pozwalając żeby wchłonął przyprawy i smak z patelni.
  • Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.
  • Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować ryż bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu. Następnie wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż ryż będzie ugotowany al dente ( ok. 20 minut). Pod koniec dodać parmezan. Wymieszać Doprawić solą i pieprzem.

Na polędwicę

  • Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić czosnkiem , rozmarynem , tymiankiem , majerankiem , gorczyca, cząbrem i kminem. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
  • (Czas pieczenia polędwiczki – podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 15 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)

Na surówkę

  • Składniki wymieszać i połączyć z dressingiem.