Drugie dania

Czerwone risotto z polędwicą wieprzową- Red risotto with pork tenderloin

Czerwone risotto z polędwicą wieprzową. Aromatyczna, dobrze przyprawiona polędwica wieprzowa w towarzystwie  kremowego, buraczanego risotto z dodatkiem czerwonego wina i parmezanu. Całość podana z chrupiącą surówką z czerwonej kapusty.

1 jabłko pokrojone w kostkę

2 pieczone buraki pokrojone w kostkę

2 łyżki oliwy

1 cebula pokrojona w kostkę

4 ząbki czosnku

250 gram ryżu arborio

200 ml bulionu warzywnego

200 ml soku buraczanego

1/4 szklanki czerwonego wina.

czerwona papryka i kurkuma do smaku

50 gram tartego parmezanu

Na głębokiej patelni, na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę ( około 10 min ). Dodać sól i czosnek. Wrzucić pokrojone w kostkę jabłka . Przesmażyć z cebulą, dorzucić buraki pokrojone w kostkę. Wsypać suchy ryż. Podsmażyć, pozwalając żeby wchłonął przyprawy i smak z patelni.

Wlać wino i odparować. Dodać kurkumę i paprykę w proszku.

Wlać pół szklanki gorącego bulionu i gotować ryż bez przykrycia, do wchłonięcia większości płynu. Następnie wlać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż ryż będzie ugotowany al dente ( ok. 20 minut). Pod koniec dodać parmezan. Wymieszać Doprawić solą i pieprzem.

Na polędwicę 

⦁ Polędwica wieprzowa 300 gram

⦁ pieprz

⦁ czosnek granulowany

⦁ rozmaryn

⦁ tymianek

⦁ majeranek

⦁ gorczyca

⦁ cząber

⦁ kminek

⦁ pokruszone pisatcje

Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić czosnkiem , rozmarynem , tymiankiem , majerankiem , gorczyca, cząbrem i kminkiem. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste.Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .

(Czas pieczenia polędwiczki – podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 15 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)

Surówka

1/4 główki małej czerwonej kapusty poszatkowanej

2 jabłka starte na tarce

1/4 pora pokrojonego w talarki

1 marchew starta na tarce

Na dressing

⦁ 2 łyżki octu balsamicznego

⦁ łyżeczkę soku z cytryny

⦁ szczypta soli, pieprzu i cukru

⦁ 4 łyżki oliwy

⦁ szczypta oregano

Składniki wymieszać i połączyć z dressingiem.

Dodatkowo :

kulki z sera koziego obtoczonego  w pudrze pistacjowym

ENGLISH VERSION

⦁ 1 apple peeled and cut into cubes

⦁ 2 raw beetroots

2 tablespoons of oil

1 onion diced

4 cloves crushed garlic

250 grams of Arborio rice

200 ml vegetable stock

200 ml of beetroot juice

1/4 glass of red wine.

red pepper and turmeric to taste

50 gram grated parmesan

Heat an oven to 180C/fan 160C/gas 4. Peel and trim the beetroots (use kitchen gloves if you don’t want your hands to get stained) and cut in half. Place on a large sheet of foil on a baking tray. Pour over 1 tbsp olive oil, season, then roast for 1 hr until the beets are soft.

Meanwhile, heat the remaining olive oil with the butter in an ovenproof pan with a lid. Tip in the onion,garlic and apple, then cook for 3-5 mins until translucent. Stir in the rice until is well coated with the butter and oil. Pour over the red wine, add spices and then let the mixture bubble away for 5 mins.

Mix well, then pour over the stock and beetroot juice. Stir again, cover and place in the oven. Cook for 15 mins until the rice is soft. Remove the beetroots from the oven and chop them into small cubes. Stir most of the Parmesan and chopped beetroots through the risotto.

⦁ 300 gram pork tenderloin

⦁ pepper

⦁ granulated garlic

⦁ rosemary

⦁ thyme

⦁ marjoram

⦁ mustard seeds

⦁ savory

⦁ cumin

⦁ handfull crushed pistachios

Season the meat with a pepper on each side. Then season with garlic, rosemary, thyme, marjoram, mustard, savory and caraway seeds. Heat oil and brown the pork evenly in a frying pan.- the meat should remain resilient. Place on a baking tray.

Roast for 15 minutes in a pre-heated oven to 180 C.

(Roasting time for the tenderloin – divide its weight in half and you will get the maximum time it should spend in the oven. Before cutting and serving meat, leave it to rest 5-7 minutes)

Coat the outside of the pork tenderloin with crushed pistachios.

Salad

1/4 of the small red cabbage – shredded

 2 apples, peeled and grated

1/4 leek cut into slices

1 carrot – grated

Dressing

⦁ 2 tablespoons of balsamic vinegar

⦁ teaspoon of a lemon juice

⦁ a pinch of salt, pepper and sugar

⦁ 4 tablespoons of oil

⦁ pinch of oregano

Mix the ingredients to create a dressing.