Drugie dania Dania z makaronem

Czerwony makaron linguine z dorszem i sałatką z buraka.

 

Ponieważ bardzo lubię buraki, wymyśliłam sobie, że makaron zamiast ugotować w wodzie, ugotuje w soku buraczanym. I to był bardzo dobry pomysł. Tak ugotowany makaron nabiera zupełnie nowego smaku. Podawany z dorszem i sałaka z buraka dla podkreślenia burakowej obsesji. 

Na makaron

⦁ 250 gram makaronu linguine
⦁ 500 ml soku z buraka

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu ale zamiast wody użyć soku z wodą, w proporcjach 3/4 soku i 1/4 wody.

Na rybę 

⦁ Filet z dorsza 2 sztuki
⦁ czosnek 4 ząbki
⦁ cytryna 1 sztuka
⦁ oliwa z oliwek 2 łyżki
⦁ pieprz
⦁ sól
⦁ tymianek
⦁ imbir
⦁ koperek
Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.

Sałatka

⦁ pieczony burak
⦁ groszek cukrowy
⦁ zielona fasola soi
⦁ jajko marynowane w burakach
⦁ puder pistacjowy

P1012003.JPG

P1012000.JPG