Ciasta Ciasta bez pieczenia

Deser mango z galaretką truskawkową

Deser mango z galaretką truskawkową. Pomysł na deser bez pieczenia. Pyszne, delikatne mango połączone z galaretką truskawkową i truskawkami. W sklepie  była promocja na mango lassi, stąd ten pomysł na deser. Zamiast gotowego, sklepowego mango lassi, lepszą i smaczniejszą alternatywą będzie zrobienie własnego. Tutaj przepis Mango lassi czyli Indyjski koktajl jogurtowy z mango. Świetna propozycja na ciepłe dni i dla miłośników mango.

Składniki na spód
⦁ 80 g masła, roztopionego
⦁ 190 g pokruszonych herbatników
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć masą ciasteczkową. Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

1 warstwa :
⦁ 750 ml mango lassi ( ja wykorzystałam kupny jogurt ale możecie też zrobić własne )
⦁ 8 listków żelatyny

Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.

Letnią żelatynę dodać do mango lassi. Wymieszać i wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki, do stężenia.
2 warstwa

⦁ 3 galaretki truskawkowe plus 900 ml wody
⦁ 500 gram truskawek
Truskawki umyć. Usunąć szypułki. W gorącej wodzie ( 900 ml ) rozpuścić galaretki. Odstawić do wystudzenia. Na musie z mango ułożyć truskawki, jedna koło drugej. Tężejącą galaretką zalać truskawki.

3 warstwa
3 warstwę zrobić według instrukcji na 1 warstwę.

Udekorować truskawkami.