Ciasta

Deser Tiramisu

Deser Tiramisu. Jakoś się nie złożyło, żebym wcześniej robiła. No i moim zdaniem poległam 🙂 bo masa wyszła za rzadka. Dlatego postanowiłam zrobić w pucharkach, żeby można było zjeść. W smaku genialne. Żałuję tylko, że masa nie wyszła bardziej zwięzła. Może następnym razem wyjdzie lepiej 🙂

Ilość porcji / Servings – 6
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 12 hrs 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 750 g schłodzonego serka mascarpone
  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy; wystudzonej, bez fusów
  • 50 ml likieru Amaretto
  • Wszystkie składniki powinny być schłodzone

Do dekoracji

  • jagody
  • truskawki

Sposób wykonania / Instructions:

  • W misie miksera umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania kremowej, puszystej, jasnej masy jajecznej. Na raty dodawać serek mascarpone.
  • W osobnym naczyniu ubić białka do uzyskania sztywnej piany. Pianę delikatnie wymieszać ze zrobioną wcześniej masą serową
  • Pokruszone biszkopty umieścić w pucharkach. Przestudzoną kawą i likierem polać biszkopty żeby nasiąkły. Na warstwę biszkoptów wyłożyć masę serową. Następnie znów warstwę nasączonych kawą i likierem biszkoptów i masę serową do zapełnienia pucharków.
  • Umieścić w lodówce. Najlepiej na noc do stężenia masy.